Офтальмологія Vizio.com.ua

Дивись на світ здоровими очима!

Фолати ефективні при ексфоліативній глаукомі

Споживання фолатів ефективно при ексфоліативній глаукомі, встановили вчені. Результати новітнього дослідження були опубліковані в журналі JAMA Ophthalmology.

Ексфоліативна глаукома може зустрічатися як при відкритому, так і при закритому куті. При цьому кут передньої камери ока закупорюється відшарованними частинками передньої капсули кришталика. Цей тип глаукоми розвивається в результаті ексфоліативного синдрому (поєднання псевдокапсулярної ексфоліаціі з симптомами дистрофії райдужки і війкового тіла, помутніння кришталика та порушень гідродинаміки ока).

Найчастіше такий тип глаукоми зустрічається у літніх людей, хоча може бути в будь-якому віці. При цьому ефективних способів попередження цього захворювання поки не існує.

У попередніх дослідженнях вчені з'ясували, що високий рівень споживання вітамінів В6 і В12, а також фолатів пов'язаний з більш низьким рівнем гомоцистеїну. Як відомо, високий рівень гомоцистеїну є одним з можливих факторів ризику виникнення глаукоми.

У своєму новому дослідженні вчені з Массачусетської клініки очних і вушних захворювань, Жіночого госпіталю Бригама і Гарвардської медичної школи громадського здоров'я вивчали взаємозв'язок між споживанням цих вітамінів і ризиком розвитку ексфоліативної глаукоми.

Фахівці проаналізували всі дані досліджень, які проводилися за останні 20 років. В цілому в дослідженні взяли участь 78980 жінок і 41221 чоловіків у віці від 40 років і старше, у яких не було глаукоми. Всі учасники заповнили анкету про те, якої дієти вони і повідомили про результати офтальмологічних досліджень протягом періоду спостереження.

В результаті було зафіксовано 339 випадків (у 329 жінок і 70 чоловіків) ексфоліантівной глаукоми або підозри на неї.

Як виявилося, більш високий загальний рівень споживання фолатів був пов'язаний з більш низьким ризиком виникнення ексфоліативної глаукоми або підозри на неї. Також ризик знижувався при збільшенні споживання фолатів.

"Той факт, що високий рівень споживання фолатів пов'язаний зі зниженням ризику ексфоліативної глаукоми говорить про те, що гомоцистеїн дійсно задіяний у формуванні глаукоми", - коментує доктор Чже Кан (Jae Kang), провідний автор роботи.

Вчені нагадують, що рекомендована доза фолатів - 400 мкг в день. Їжа, яка природньо багата фолатами, часто також має багато важливих мікроелементів, таких як вітаміни, мінерали, харчові волокна і білок.

Автори роботи також наголошують на необхідності проведення додаткових досліджень, щоб зрозуміти, як саме прогресує ексфоліативна глаукома і розробити відповідні методи лікування.